Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση στις περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών (scam calls). Διάφοροι επιτήδειοι καλούν και ανησυχούν ανυποψίαστους πολίτες ότι κάποιός έχει παραβιάσει τα ηλεκτρονικά τους συστήματα ή απειλεί να καταστρέψει τον υπολογιστή τους, ότι κέρδισαν διακοπές στις εξωτικές Μαλδίβες.
Πίσω απο αυτή την απάτη δεν κρύβεται ένας και μόνο άνθρωπος, αλλά πρόκειται για οργανωμένες επιχειρήσεις, κερδοφόρες και απολύτως παράνομες, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο οι αστυνομικές αρχές να τις αντιμετωπίσουν.
Στη Βρετανία πρόσφατα, υπήρξε μια αντίδραση ομως απο έναν απλό πολίτη, ο οποίος πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έστησε κάμερες στα γραφεία μιας τέτοιας εταιρείας. Στη συνέχεια τηλεφωνώντας τους αποκάλυψε την πραγματική τους έδρα που ήταν στο Δελχί και όχι κάπου στην Καλιφόρνια, όπως διατείνονταν.
Ο άνθρωπος αυτός χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Jim Browning, προσπαθούσε να ξεσκεπάσει τέτοιου είδους απατεώνες. Αρχής γενομένης από την αποκάλυψη του ονόματος ενός Ινδού επιχειρηματία. Ο Amit Chauhan διατηρεί μια τέτοια εταιρεία scam call center στην Ινδία και στοχεύοντας σε ανυποψίαστους Άγγλους και Αμερικανούς, αποσπά καθημερινά εκατομμύρια σε κέρδος.
Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2019 έβγαλε 250.907 δολάρια, τον Μάρτιο 394.372 δολάρια και τον Απρίλιο 472.828 δολάρια. Δεν δίσταζε μάλιστα να ποστάρει στα σόσιαλ μιντια για την “επιχειρηματική”¨επιτυχία που γνώριζε.
“Γνωρίζω ότι και αυτό που κάνω εγώ είναι εκτός Νόμου. Όμως, θέλω ο κόσμος να δει ποιοι είναι αυτοί οι τύποι και πώς δουλεύουν και πώς εξαπατούν τους ανθρώπους. Το βρίσκω συναρπαστικό. Και θα συνεχίσω την έρευνα”, δηλώνει ο Jim Browning και τηρεί τις υποσχέσεις του μέσω των αποκαλύψεων που κάνει κάθε τόσο από τις δικές του σελίδες στα social media και το YouTube.
Αυτή του η δράση τράβηξε το ενδiαφέρον του BBC, το οποίο συνέχισε τις έρευνες για την αποκάλυψη τέτοιων απατών. Έτσι επικοινώνησαν με τις Ινδικές αρχές και ανακάλυψαν πως ο συγκεκριμένος “επιχειρηματίας” κάνει χρήση του ελάστικού νομικού πλαισίου, πράγμα που καταστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό του.
Ο Browning είχε προλάβει να δείξει εν δράσει τους επιτήδειους να παριστάνουν το τεχνικό προσωπικό των Windows υποκλέπτοντας στοιχεία καρτών, το προσωπικό ασφαλείας τραπεζών για να υποκλέψουν πιστωτικές κάρτες και άλλα δεδομένα, έχοντας στην άλλη άκρη της γραμμής πελαγωμένους ανθρώπους που δεν ήξεραν με ποιους μιλάνε και ενώ είχαν ήδη πατήσει το λάθος κλικ στον υπολογιστή τους που οδηγούσε στα νύχια του Chauhan.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να ειμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους περίεργα τηλεφωνήματα, που ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται οτι ειναι τεχνικός της Microsoft ή μας ανακοινώνουν οτι κερδίσαμε κατι για παραδειγμα, απο τη στιγμή που πρέπει να κανουμε κάποιες ενέργεις για αυτό, οπως το να κλικάρουμε σε λινκς μετά απο την καθοδήγησή τους ή να καλέσουμε εναν άλλο αριθμο. Στόχος αυτών των ενεργειών είναι απλά να χρεωθούμε υπέρογκα ποσα.
Πηγή: Lifo