By Quantum

Libra – Πόσο αθώο είναι το κρυπτονόμισμα που ετοιμάζει το Facebook;

Πριν λίγες μέρες ο ιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε πως η εταιρεία δουλεύει σκληρά για την υλοποίηση του κρυπτονομίσματος της που θα ονομαστεί Libra και θα κυκλοφορήσει το 2020. Το όραμα του Mark Zuckenberg είναι η δυνατότητα να έχουμε χρήματα μαζί μας οπουδήποτε με ασφάλεια, αλλά και η ευκολία στις αγοραπωλησίες.

To Facebook έχει συμφωνήσει ήδη με «εταιρείες-κλειδιά» που συνολικά είναι έτοιμοι να επενδύσουν συνολικά 10 εκατομμύρια δολάρια. Μερικές από αυτές είναι η VisaMastercard, η Paypal, η Uber και σημαντικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Σε αντίθεση με το bitcoin, το Libra έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα σταθερό ψηφιακό κρυπτονόμισμα (stable coin) που θα υποστηρίζεται πλήρως από μια ψηφιακή τράπεζα, το Reserve Libra και από ένα ανταγωνιστικό δίκτυο ανταλλαγών που θα αγοράζει και θα πουλά το Libra.

Το ψηφιακό πορτοφόλι που θα διαθέτει η εφαρμογή, αρχικά ενσωματωμένο στα Messenger και Whatsapp, θα ονομάζεται Calibra. Μάλιστα σύμφωνα με το Facebook το Calibra θα επιτρέπει την μεταφορά των Libra πρακτικά σε όποιον διαθέτει smartphone στη γη.

Φυσικά το μεγάλο στοίχημα για το Libra είναι η συμβατότητα. Δηλαδή το πόσο αρμονικά θα συνεργάζεται με τις εφαρμογές και τους λογαριασμούς των χρηστών.

Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να είμαστε δύσπιστοι σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που το Facebook έχει προκαλέσει προβλήματα ιδιωτικότητας. Μάλιστα αυτό το θυμούνται και όλα τα κράτη, αφού οι G7 ( Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς) ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μια ομάδα δράσης για την επιτήρηση των «stable coins». Επικεφαλής αυτής της ομάδας θα είναι ο Γάλλος οικονομολόγος Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα είναι από κεντρικές τράπεζες και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με την Financial Times.

Παράλληλα ο συνιδρυτής του Facebook Chris Hughes προειδοποιεί πως «Εάν οι παγκόσμιοι ρυθμιστικοί φορείς δεν ενεργήσουν τώρα, θα μπορούσε πολύ σύντομα να είναι πολύ αργά», σύμφωνα με τον Hughes. Ανέφερε επίσης ότι οι εταιρίες που θα εποπτεύουν το νέο νόμισμα θα θέσουν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα, δηλαδή κέρδη και επιρροή, πάνω από δημόσια.

Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα για γνωρίζουμε το αντίκτυπο ενός «stable coin» από μία όχι και τόσο σταθερή εταιρεία όπως είναι το Facebook. Με την κατάλληλη επιτήρηση από δημόσιους φορείς και μη, είναι εφικτό να ενταχθεί και να ωφελήσει όλο τον κόσμο.

πηγές: coindesk.com, theverge.com

created by – Copyright 2024
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.