By Quantum

2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα Αυτισμού

Η 2α Απριλίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα Αυτισμού, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα θέματα των ατόμων με αυτισμό.

Η καθημερινότητα των παιδιών με αυτισμό είναι πολύ διαφορετική από των υπόλοιπων συνομηλίκων τους. Γι’ αυτό και η έγκαιρη διάγνωση, καθώς και η πρώιμη παρέμβαση είναι κομβικής σημασίας.

Μιλήσαμε με την ψυχοπαιδαγωγό και συγγραφέα Μαριάννα Λαγουμίδη, πρόεδρο του δικτύου i-paidi.

Το i-paidi είναι μία πρωτοβουλία αφιερωμένη στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, μία εξίσου συχνή διαταραχή που επιδέχεται έγκαιρης διάγνωσης στην παιδική ηλικία και συχνά συγχέεται με τον αυτισμό. Και οι δύο διαταραχές επηρεάζουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες ενός ατόμου, καθώς και τη μη λεκτική επικοινωνία.

Στην πραγματικότητα, το κοινό τους σημείο είναι ότι οι γονείς οφείλουν να αναζητήσουν τη συμβουλή των ειδικών και να παρέμβουν όσο το δυνατόν νωρίτερα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Αυτισμός και ΔΕΠ-Υ. Πώς συνδέονται, πώς συγχέονται και τι κοινά σημεία έχουν οι δύο διαταραχές;

Έχουν πολλά όμοια χαρακτηριστικά, αλλά και πολλά διαφορετικά. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συννοσηρότητα.

παγκόσμια ημέρα αυτισμού, αυτισμός, δεπ-υ, παιδιά, διαταραχές, διάγνωση, παρέμβαση, i-paidi, γονείς, συμπτώματα

Τι είναι η πρώιμη παρέμβαση και γιατί είναι κομβικής σημασίας για τα παιδιά με διαταραχές συμπεριφοράς και θέματα ψυχικής υγείας;

Έγκαιρη παρέμβαση είναι η διαχείριση των δυσκολιών σε ηλικία πριν τη σχολική, δηλαδή τα 7 έτη. Είναι πολύ σημαντική γιατί μέχρι τότε οι νευρώνες δεν έχουν πλήρως οργανωθεί, ούτε έχουν λάβει την τελική τους θέση. Επομένως, μπορεί να τροποποιηθεί η σύζευξή τους. Έτσι, τα «δεπάκια» δεν εξοικειώνονται με την συνεχή αποτυχία.

Τι είναι το ipaidi και πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του;

Παιδιά ευφυή ζούσαν με δυσκολίες, χωρίς επιστημονικό τρόπο διαχείρισης. Υπήρχε κενό στα συμπεράσματα αναπτυξιακών διαταραχών. Ο Νικόλας δεν είχε φίλους, ο Ανδρέας δεν θυμόταν τους κανόνες στο ποδόσφαιρο, ο Βασίλης δεν τολμούσε να προσπαθήσει, η Αντωνία στεκόταν μόνη της στο πάρκο. Έπρεπε να βρεθεί τρόπος βοήθειας. Όλοι αυτοί, τελικά, είχαν γεννηθεί με ΔΕΠ-Υ.

Το i-paidi είναι η παγκόσμια οικογένεια για τα δεπάκια. Εδώ βρίσκουν επιστήμονες να τα συμβουλεύουν,  θεραπευτές να τα καθοδηγούν βιωματικά, και παιδαγωγούς να παίζουν μαζί τους με αγάπη.

Παράλληλα, η οικογένεια με δεπάκι βρίσκει όποιες σχετικές απαντήσεις χρειάζεται, με ολιστική, εμπειρική διαχείριση.
Οι γονείς ενημερώνονται και βρίσκουν παιχνίδια οργάνωσης για όλο το έτος στο μοναδικό, πρωτότυπο βιβλίο “Έλα να παίξουμε μαζί”, από τις εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ. Τέλος, λαμβάνουν πιστοποιημένη επιμόρφωση όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο «Έλα να παίξουμε μαζί» που έχετε εκδώσει και απευθύνεται σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα)  συχνά χαρακτηρίζονται  «άτακτα παιδιά» που δεν προσπαθούν όσο χρειάζεται. Όμως εμείς τους προσφέρουμε βιβλίο για να:

  • παίζουν 365 μέρες το χρόνο,
  • χαίρονται με τις μοναδικές ζωγραφιές του,
  • καταλαβαίνουν τους κανόνες κάθε παιχνιδιού,
  • μαθαίνουν αναλυτικά οι γονείς τον τρόπο που θα παίζουν με το δημιουργικό δεπάκι τους,
  • εξασκήσουν τη δημιουργικότητα, τη συγκέντρωση και  την επινοητικότητά τους.

Κι ας θυμόμαστε πάντα πως η ΔΕΠ-Υ δεν είναι μια επιλογή των παιδιών αλλά ένας δύσκολος αγώνας που με την κατάλληλη βοήθεια, βγαίνουν καθημερινά νικητές.

Στην Quantum εδώ και χρόνια συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε το έργο του i-paidi. Είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε πρωτοβουλίες που επιτελούν τόσο σημαντικό κοινωνικό έργο, ιδίως όταν απευθύνονται σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Ακολουθήστε το ipaidi:
i-paidi.gr
Facebook
Instagram

created by – Copyright 2024
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.